VI. Magyar Sárkányhajó Bajnokság 2008

    A hét végén rendezték meg a VI.Felnőtt Magyar Sárkányhajó Bajnokságot, Magyar Kupa és  EB Válogató versenyt Fadd-Domboriban a Duna Holtágon kialakított kajak-kenu versenypályán

   
A VI. Magyar Sárkányhajó Bajnokság a kicsit felemás időjárás ellenére, az összes magyar klub versenyzőit egyesítette, egy a sportág hazai fejlődéséhez méltó nagy versenyre. A tét is nagy volt, hiszen ez a verseny volt az első válogató a jövő évben megrendezésre kerülő 13. Sárkányhajó Klublegénység  Európa bajnokságra, melyet a Magyar Sárkányhajó Szövetség rendez Budapesten.

    8 csapat indult  a legnevesebb kategóriában a Premier Open-ben 250 méteren ahol az előfutamokban a nagy széllel is meg kellett küzdeni. A döntőbe 4 csapat jutott tovább, a Szegedi Sárkányhajó Egyesület csapata mellett a budapesti Dragonász, a Stesz Sződliget  és a győri Rába Sárkányhajó Club csapata.

    A döntőben hatalmas csata volt a dobogós helyekért, ezt  jelzi hogy az első három csapat 1 másodpercen belül ért célba. Az utolsó 50 méteren hatalmas hajrát indítottunk, ennek köszönhetően tudtuk megszerezni az ezüst érmet, ha 20 méterrel hamarabb indítunk talán meglett volna az arany is. Nagy hátrányt jelent számunkra, hogy Szegeden nincs sárkányhajó, ezért csak versenyeken tudunk együtt evezni, de ez az idő nem elég ahhoz, hogy kidolgozzuk az adott körülményeknek megfelelő taktikát. A futamok során a doboktól és az evezéstől akkora a hangzavar, hogy ilyenkor már nem tudunk változtatni a taktikán ez már többször az eredmény rovására ment.

    2000 méteren a 15 induló közül sikerült a bronz érmet megszereznie a csapatunknak. Ez a verseny 4 körből áll, 20 mp-enként egyenkénti indítással, az előző versenyen elért helyezések alapján áll fel a rajtsorrend, fordított időrendben, tehát a leggyorsabb hajó indul utoljára ezért a fordulókban nem csak arra kell figyelni, hogy a legjobb íven haladjunk, hanem az ellenfelekre is, hogy egy esetleges előzésnél nehogy összeütközzünk az ellenfél hajójával. Megfelelő taktikával ezen a távon még sokat tudunk javulni, de ehhez az kell, hogy a későbbiekben legyen egy hajónk Szegeden  és  tudjunk majd sárkányhajóban edzeni.

    500 méteren a 200 méterhez hasonlóan nagyon szoros verseny verseny alakult ki a dobogós helyekért. Itt  a  harmadik helyre tudtunk felkapaszkodni. Nagy volt a szembeszél, nagyon nagy csatát kellett vívnunk a  2 legfőbb riválisunkkal a Dragonász és a Sződliget csapatával.

    A következő versenyünk Szegeden lesz augusztus 23-24-én, ez az utolsó felkészülési állomás a következő Eb válogató előtt.

Eredmények:

Premier Open 250 méter:

1                                     Dragonász                                                            1:00:51
2                         Szegedi Sárkányhajó Egyesület                                 1:00:82
3                                   STESZ Sződliget                                                   1:01:25

2000 méter Marathon Kupa:

1                                   Dragonász                                                             11:10:97
2                                 STESZ Sződliget                                                     11:12:72
3                             Szegedi Sárkányhajó Egyesület                             11:26:46

Premier Open 500 méter:

1                                     Dragonász                                                               2:03:84
2                                     STESZ Sződliget                                                     2:04:07
3                             Szegedi Sárkányhajó Egyesület                                 2:05:28

Szegedi csapat:
Dobos: Bugyinszki Balázs
Kormányos: Szandai Norbert

Balaicz Tibor, Vajas Attila, Pataki István, Telek Gábor, Fári Henrik, Beder krisztián, Dombi Miklós, Havass Balázs, Sipos Tamás, Csomos Zsolt, Molnár Péter, Páger Zoltán, Bán Zoltán, Juhász Péter, Hackler Erik, Váradi Márton, Farkas Árpád, Almási Gergely, Szalma Zsolt, Fürdök Gábor

 

A  bajnokság képeit itt tudjátok megnézni:

http://picasaweb.google.com/editjuhasz1/FaddDomboriSRkNyhaj

 

Vélemény, hozzászólás?