Galériák

Magyar Bajnokság – 4. forduló, Fadd-Dombori

Tegnap véget ért a 2015. évi 4 fordulós Sárkányhajó Magyar Bajnokság. Szolnok, Szeged és Sukoró után Fadd-Domboriban a kajak-kenu pályán rendezték meg a bajnokság utolsó fordulóját. Ismét a 200 és a 2000 méteres vegyes futamok eredményei számítottak bele a bajnoki pontversenybe, de megrendezték a 200 méteres női és férfi futamokat is.

Mivel a szolnoki versenyen a Römi KKSK csapatát kizárták a versenyből, azóta hiába nyerték meg a futamaikat, a 200 méter pontversenye még teljesen nyitott volt, 2 ponttal vezettünk a LapáTolók csapata előtt, de tudtuk, hogy ha a dobogón előttünk végeznek, akkor 3 ponttal többet kapnak mint mi, így ők lesznek a bajnokok. Sajnos a döntőben nem tudtuk őket megverni, a Römi KKSK és a LapáTolók mögött 3. helyen értünk célba, így visszacsúsztunk a bajnoki pontverseny 2 helyére. A budapesti csapat nagyon készült ellenünk, jól mentek egész évben 200 méteren, sajnos most 3 tizedmásodperccel kikaptunk tőlük.

A nőiben a Römi KKSK 4 versenyzőjével kiegészülve állt rajthoz a csapatunk, és nagyon jó teljesítménnyel az előző forduló második helye után itt megszereztük a női csapat története első aranyérmét. Nagyon jól mentek a lányok, kétség sem fért a győzelmükhöz, nagyon jó teljesítményt nyújtottak. A férfi csapat tisztán szegedi versenyzőkkel indult. Sajnos a pályasorsolás eléggé szerencsétlenül sikerült, és a Römi KKSK mellett a Baja is megelőzött minket, igy bronzérmes lett a szegedi csapat.

Römiék szolnoki hibája miatt 2000 méteren is mi vezettük a pontversenyt, 4 ponttal a Vác és 10 ponttal a Römi KKSK előtt. A 200 méterek után az összetettben 11 pont előnyünk volt a LapáTolók és 31 pont a Römi KKSK előtt. A gyözelemért 40, a második helyért 36, a harmadikért 33 pont jár. Tudtuk, hogyha tudjuk hozni ezt a versenyt is úgy mint eddig, és most is dobogóra állunk, akkor biztosan megnyerjük a bajnokságot 2000 méteren és az összesítettben is.

6Fadd11

2000 méteren 2 kört kell teljesíteni, és a hajók 10 másodpercenként indulnak egymás után a 200 méter döntőinek eredménye alapján fordított sorrendben. Így előttünk indult a KOLOnia, a Vác, a Tata, mögttünk pedig a LapáTolók és a Römi KKSK. Sima futamnak indult, arra számítottunk hogy senki nem fog utolérni, nekünk majd csak a Tata előzésénél kell figyelnünk, hogy nehogy összeütközzünk a kanyarban. De az első kanyar végén, miközben az összetett bajnoki címért hajtottunk, kettétört a kormánylapátunk és a kormányosunk Juhász Péter beesett a vízbe. Ekkor azt hittük, hogy ezzel az idei bajnoki címek is elúsztak. Szerencsére Balaicz Tibor a csapatunk edzője, aki az edzéseken is kormányoz, a leghátsó padon ült, és hátra tudott ugrani kormányozni a saját lapátjával.
Az első fordulón már túl voltunk, 500 méter egyenes következett, egyenesbe állítottuk a hajót és megpróbáltuk, hogy be tudjuk-e fejezni a versenyt. Egy közel 2 tonnás hajót versenytempóban nagyon nehéz irányítani kormánylapát nélkül, de nem volt más lehetőségünk, meg kellett próbálni. A második fordulót sikerült gond nélkül bevenni, ott már kezdtük megint utolérni a tataiakat, akiknek a hullámai dobáltak minket, de szerencsére így is sikerült irányban tartani a hajót. Az utolsó forduló előtt utolértük az előttünk lévő hajót, így arra is kellett figyelni, hogy nehogy összeütközzünk. Mivel az evezős lapát sokkal kisebb mint a kormánylapát, és nincs is lerögzítve, hátul csak ülve lehetett kormányozni, úgy viszont a dobostól nem lehet látni a hajó orrát. A fordulóban ezért az első padokon ülő fiúk segítettek a hajó kormányzásban, mert a hátul ülő kormányos nem látta sem a fordulóbóját, sem a másik hajó végét. A 3. forduló után már csak az utolsó egyenes volt hátra, ahol el kellett mennünk a Tata mellett, mert a bajnoki címekhez mindenképpen dobogóra kellett állnunk.
Az utolsó 500 méteren hatalmasat hajtott a csapat, sikerült megelőzni az előttünk lévő egységet és behozni a hajót ütközés nélkül, és ezzel a hajrával olyan jó időt mentünk, hogy meg is lett a második hely a Römi KKSK mögött.

A futam után a versenyből kizárták a csapatunkat, amiért egyel kevesebben értünk célba mint ahányan elindultunk, de a verseny társadalmi zsűrije, ami a Römi és a Lapátolók képviselőjéből állt, rendkívül sportszerűen nem hagyta jóvá a kizárásunkat, így megkaptuk a futamért az ezüstérmet, és ünnepelhettük a 2000 méteres és az összetett bajnoki címet is.

A következő verseny szeptember 5-én a Tiszán lesz, amit idén az egyesületünk szervez. Most is lesznek futamok kezdő csapatok részére, így reméljük hogy sok szegedi csapat fog lapátot ragadni és rajthoz állni a Tiszán hazai közönség előtt.