Az egyesület


Üdvözöljük a Szegedi Sárkányhajó Egyesület honlapján!

 

A Szegedi Sárkányhajó Egyesület 2008 február 16.-án alakult meg, akkor döntött úgy a több mint 20 fős, főként kajakosokból, kenusokból álló csapat, hogy a későbbiekben versenyszerűen, egyesületi formában kívánják űzni  ezt a sportot.

2007 szeptemberében vettünk részt az első versenyünkön, az I. Szegedi Sárkányhajó Fesztiválon. Itt még nem egyesületi színekben indultunk, egy férfi csapattal képviseltettük magunkat, és sikerült is nyernünk mind a két távon, 200 és 2000 méteren egyaránt. Ezen a sikeren felbuzdulva határoztuk el, hogy a 2008-as versenyszezonban már versenybe szállunk a legerősebb hazai csapatok ellen a Magyar Bajnokságon, és megpróbáljuk kiharcolni az indulás jogát is a 2009-ben Budapesten megrendezésre kerülő sárkányhajó Európa Bajnokságra.

A 2008-as szezonban még nem volt Szegeden sárkányhajó, így nem tudtunk együtt edzeni, csak a versenyeken ültünk sárkányhajóba. Az első Magyar Bajnokságunkon a frissen alakult Szegedi Sárkányhajó Egyesület színeiben 200 méteren ezüst, 500 és 2000 méteren pedig egyaránt bronzérmet nyertünk.

2009-ben a Szegedi Tudományegyetem vett egy sárkányhajót, így abban a szezonban már tudtunk rendszeresen sárkányhajóban edzeni. 2009 júliusában Budapesten rendezték a klubcsapatok Európa bajnokságát, ahová a Magyar Bajnokságon sikerült kvalifikálnia magát a csapatunknak. A klub Eb-n a 16 európai élcsapat között 2000 méteren a legeredményesebb magyar egységként a 4. helyen végeztünk. Ebben az évben még csak férfi csapattal álltunk rajthoz a versenyeken, de 2010-től már vegyes, 2011-től pedig már női csapatot is tudtunk indítani az országos bajnokságokon. Megalakulásunk óta a Magyar Bajnokságokon minden évben több dobogós helyezést érnek el csapatunk tagjai és 2009 után 2012-ben is magyar bajnoki címet ünnepelhettünk 200 méteren.

Sárkányhajós pályafutásunk egyik fénypontja volt, hogy 2013-ban Szegedre látogattak a világ legjobb sárkányhajósai, ugyanis a kétévente megrendezésre kerülő sárkányhajó világbajnokságot 2013-ban a Maty-éren rendezte a nemzetközi szövetség. A vb-n 30 ország közel 3000 versenyzője vett részt. Felnőtt, senior, és grand senior (50 év felettiek) kategóriában indultak a Szegedi Sárkányhajó Egyesület versenyzői a válogatókon, ahol összesen 27 versenyzőnk kvalifikálta magát a nemzeti csapatba. Csapatunk tagjai a felnőtt vegyes és női, a senior vegyes, és a grand senior vegyes és női csapatokat erősítették. A rettentően erős mezőnyben egyesületünk versenyzői végül grand senior női 200 méteren egy arany, grand senior női 500 méteren  egy ezüst, senior vegyes 500 méteren és felnőtt vegyes 2000 méteren pedig bronz érmet nyertek.

2015-ben 26 fős csapattal vettünk részt az olaszországi Auronzoban megrendezett klub Eb-n. 12 versenyszámba neveztünk és végül 9 arany és egy ezüstérmet nyert a felnőtt kategóriában a csapatunk, ezzel az Eb legeredményesebb csapata lettünk. Ugyanebben az évben a Szegedi Sárkányhajó Egyesület csapata nyerte a 4 versenyből álló összetett Magyar Bajnokságot is. A kiváló csapatmunkának köszönhetően megalakulásunk óta meghatározó szereplői vagyunk a sárkányhajó versenyeknek, eddig minden hazai versenyen sikerült felállnunk a dobogó valamelyik fokára.

A versenyzők mellett nagy hangsúlyt fektetünk a szabadidősportra is, így évente több mint 1000 ember próbálja ki nálunk a sárkányhajózást és jön el hozzánk evezni heti, 2 heti, havi rendszerességgel.

Célunk, hogy Magyarországon továbbra is az egyik legjobb csapat lehessünk, megfelelő létszámú utánpótlást tudjunk kinevelni, illetve hogy minél több emberrel ismertessük meg a sárkányhajózás élményét mint aktív pihenési formát, rekreációs, szabadidős tevékenységet, vagy akár mint csapatépítő tevékenységet.

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?