Egy hajóban evezünk

Egy hajóban evezünk

2023 augusztusában volt szerencsém az Ersamus Sport+ program keretében Írországban, Dublinban tanulmányozni az ottani sárkányhajós életet.

Odautazásom célja többek között az volt, hogy a lehetőségekhez képest minél több tapasztalatra tegyek szert a sárkányhajózás tömegsporttá szervezésében, illetve a hozzá kapcsolódó egyéb sportlehetőségek szervezésében.

Kapcsolattartóm Julie Doyle akkor tért vissza a Sárkányhajós világbajnokságról és máris egy újabb projektbe, egy Dublini nagy sárkányhajós regatta szervezésébe vetette bele magát. A szervezés mellett magára vállalta a teljesen kezdő csoportok felkészítését is a megmérettetésre.

Szerencsére a helyi klubok a Vikings Dragons és a Plurabelle Paddlers is a segítségére siettek.

Dublin, mint Szeged szintén egy folyó, a Liffey két partján fekszik, de hasonlóság itt meg is szűnik. A Liffey sokkal keskenyebb a Tiszánál és a tenger közelsége miatt a szintje állandóan változik, ezért a két partja végig kőfallal van körbevéve. 

A két klub ezért nem is magán a folyón edz, hanem annak egy oldalágában a Grand Canal Wharf nevű csatornájában, ami neve ellenére nem dicsekedhet túlzottan nagy méretekkel. A csatorna fő ága, ahol az edzések folynak faltól falig 500m hosszú. Arra azonban teljesen megfelelt, hogy ez a két csapat bemutassa lehetőségeit, illetve elmondják terveiket, szervezési gondjaikat.

Ráérő óráikban beszéltek Írország és vele együtt Dublin történetéről, valamint megmutatták a város nevezetesebb helyeit és épületeit is. 

A hely szellemét teljesen átitatja az angol elnyomás és az alig több mint száz éve elnyert függetlenségük. Ez a kettőség erőteljesen rányomja bélyegét az épületeikre és mindennapjaikra is. A városban a régi ódon épületek közvetlen közelében ugyanúgy megtalálhatóak a nem is olyan régi munkás sorházak és a 21. századi irodaépületek. A helyiek között most már teljesen megszokott az angol beszéd, az ír nyelvet a gaelt, inkább már csak egyes elszigetelt vidéki területeken beszélik.

Szabad időmben nagyobbrészt a város nevezetességeit látogattam meg, de volt rá lehetőségem, hogy a Gaiety Theatre-ben megtekintsem a nagyhírű Riverdance előadást is.

Utazásomról az érdeklődőknek bármikor szívesen adok bővebb tájékoztatást.